houten balken plafond vervangen?

  • Jacqueline

    Hoi,

    wij hebben een oud huis uit 1900 gekocht en volop aan de klus ( deadline ligt op 1-4-2006) . Nu hebben we toch kritisch naar ons balkenplafond gekeken ( met daarop een houten vloer) en de balken zijn twijvelachtig goed /slecht. Omdat we nu toch bezig zijn willen we het probleem wel aanpakken maar ook niet gelijk de vloer vervangen.(er moet nog waanzinnig veel gebeuren!).

    Weet iemand een tip / truc om de balken toch te verstevigen ( wij dachten aan planken er langszij tegen aan te slaan). De balken en houten vloer blijven in het zicht en de oppervlakte is ongeveer 12 m2, lengte van de balken zijn 4 meter. Het gewicht op de vloer zal slechts enkele kledingkasten zijn.

    Allerlei creative of bouwtechnische tips zijn welkom ( zien een beetje op in dit stadium de vloer te vervangen).

    Groetjes, Jacqueline.

  • Klussiedoen.nl

    Hoi Jacqueline,

    jouw eigen oplossing is goed, zo word het veel gedaan. Wel kijken of de balken in de muur lekker vast zitten en controleren of er nu veel kraakt. Het mooiste is dan om de balken iets omhoog te duwen, met een stevige balk, en dan aan de zijkant flinke plakken er langs schroeven of spijkeren. Het eerste is beter. Wel voldoende schroeven of spijkers gebruiken. De meeste “nieuwe” sterkte word daar immers door bepaald. Wil je het helemaal mooi maken?? Maak dan een koof om de oude balken. Onderzijde dus ook een plank of lat, compleet met een freesrandje voor de sier ben je prachtig klaar.