Badkamermeubel op scheidingswand

  • mono

    Volgende week ga ik beginnen met het verbouwen van de badkamer. Ik wil een wandje plaatsen van ca 1.10m breed en ca 2m hoog. (Plafondhoogte van de badkamer is 2.40m hoog, breedte van de badkamer is 1.86m). De muur wil ik gaan opbouwen van Ytong blokken met een dikte van 10cm.

    Aan deze muur komt een badkamermeubel (=wastafel+onderkast en een spiegel)te hangen. Wastafel met onderkast is ca 1.05m breed, 60 cm hoog, 60 cm diep.

    Nou vraag ik me alleen af of een dergelijk wandje het gewicht kan dragen van de badkamermeubel? Zo niet, wat is dan een betere oplossing? En zijn er evt mogelijkheden voor extra versteviging van de wand?

    Kan ik ook voor 5cm of 7cm dikke Ytong blokken kiezen?

    Wie heeft voor mij een geruststellende antwoord?

  • Gerrit

    Een goed gelijmde Y-tong wand van 10 cm. kan je meubel goed dragen. Je zwakke punt (als het er is) zal de ophanging zijn. Haal een goede kwaliteit bij de ijzerwarenhandel.

  • mono

    Dezelfde vraag ook naar de importeur van Ytong in Nederland gemaild.

    Volgens hen kan het dus niet. Zij antwoorden:

    "Een wand waaraan ee meubel komt te hangen moet in ieder geval aan de

    bovenzijde goed worden verankerd aan het plafond.

    Afhankelijk van het gewicht van het meubel en de manier waarop dit wordt

    (of kan worden ) bevestigd, zou de wand 100 mm of 150 mm dikt moeten zijn.

    In plaats van de hele wand 150 mm dik maken kunt u ook bijvoorbeeld aan

    begin en eind de wand een stukje omzetten; dan wordt hij stijver.

    De verankering van het meubel aan de wand zou ik altijd “door en door”

    doen, du met een bout, een volgplaatje en een moer."

    Iemand een ander idee hoe ik dit wel voor elkaar kan krijgen? Mijn badkamer is namelijk niet zo groot, en de badkamermeubel op een scheidingswand is eigenlijk de beste optie om het geheel in te delen.

  • Gerrit

    Ik had jouw vraag kennelijk niet goed gelezen (nu wel). Ik dacht dat het een complete wand zou worden, maar het is een vrijstaand wandje. Dan zou ik het zeker niet doen. Ik zou dan voor een goed gemetselde wand van kalkzandsteen blokken gaan, met inderdaad aan beide zijden een steen haaks, zodat de wand wat steun krijgt. Maar ik ben op dit gebied niet deskundig genoeg om hier verder te adviseren.

  • exact

    Ik denk dat ik de plannen maar iets ga veranderen. Een vrijstaand scheidingswandje (evt van Ytong blokken) ontkom ik niet aan. In plaats van het ophangen van een complete badkamermeubel denk ik dat ik nu de douchecabine er tegenaan ga zetten. Dit betekend dus dat ik één deur van de cabine aan deze wand zal moeten bevestigen.

    Moet kunnen, toch?

  • mono

    Sorry, vorig bericht ingelogd als ‘exact’. Ben gewoon ‘mono’ :-)

  • roy

    Dat vrijstaande scheidingswandje zou ik toch op een of ander manier “stijf” maken want als dat wandje zonder verstijving en los van het plafond (dat zou ook voor voldoende verstijving zorgen) in de ruimte staat dan garandeer ik je dat hij op enig moment omdondert, al stoot je er maar eens wat harder tegenaan. Waarom niet ipv. maar 2 m. hoog door naar het plafond 40 cm. hoger?

    Bovendien, als je er een douchedeur aan wil hangen zal het wandje echt verstijfd moeten worden wegens de beweging die het moet opvangen. Maar er zijn meer manieren voor verstijving, denk aan evt. schoren met dunne stalen profieltjes oid.

    Roy

  • mono

    De reden waarom ik liever niet tot aan het plafond wil gaan is omdat ik op deze manier de ruimte optisch toch iets groter wil laten lijken. Helaas is mijn badkamer niet zo groot.

    Aan de ene kant van de scheidingswand wil ik dus of een douchedeur of badkamermeubel bevestigen terwijl ik aan de andere zijde op deze manier een nis creeer waar de wasmachine met evt daar bovenop de droger komen te staan.

    Vaak zie in showrooms van badkamerspecialisten ook dit soort vrijstaande muren, vraag me af hoe zij de wanden opbouwen.

    Zou je mij het idee van het verstevigen met stalen schoren nader kunnen uitleggen? Wat bedoel je precies? Indien er nog andere voorbeelden zijn voor het verstevigen, dan hoor ik die uiteraard ook graag.

  • simon

    Als je voor de laatste 50 cm naar het plafond van die gas blokken gebruikt heeft dat optisch hetzelfde effect.

    Simon

  • Frits

    Hoi Mono, als je nu de laatste 40cm , van wandje tot plafond, twee of drie RVS (look) stangen gebruikt en deze verankerd in plafond en wand is dit , voor jou de goede en mooie oplossing !!

    Stangen wel ongeveer 1,5 mtr lang laten en dus zover in de wand ,Ytong, laten door steken !!

    succes Frits