van perilex stekker naar normale stekker

 • erik

  hallo een vraagje voor de electra specialisten op dit forum.

  Vandaag een zonnebank overgenomen.heeft voorheen op een aparte groep met perilex stekker aangesloten gezeten.

  Nu wil ik (omdat ik boven geen perilex aansluiting heb) de kabel doorknippen en hierop een gewone geaarde 220 volt stekker plaatsen.

  Nu zit er in de perilex 5 aansluitingen .1x aarde / bovenaansluitingen zijn een blauwe en een bruine en onderaansluiting zijn 2 zwarte draden.

  Welke draden moet ik gebruiken in de 220 volt stekker om de zonnebank goed te laten werken.Denk zelf de bruin/blauwe combinatie met aarde maar wil even zeker zijn van mijn zaak.

  Alvast bedankt

  Gr Erik.

 • sander

  Kun je niks aan veranderen het is kracht stroom, en je zou daar een aparte groep voor moeten maken, kabel naar boven en een contra stekker monteren

 • Gerrit

  Het is geen enkel probleem om een zonnebank op 230 V te laten werken.

  Er is echter wel een reden voor dat er een perilex-stekker aan zit…….., en dat is het vermogen dat de bank opneemt. Het zijn altijd de fors gebouwde banken die met perilex zijn aangesloten. Omdat het opgenomen vermogen te veel is voor één fase wordt het hier verdeeld over 3 fasen. Kijk maar eens op de typeplaatjes wat er voor vermogen wordt gevraagd.

  M.a.w. het kan inderdaad niet. Je hebt inderdaad een krachtgroep nodig om het ding te laten werken.

 • erik

  Oke bedankt voor de antwoorden.

  Heb zelf nog even de vorige eigenaar benaderd omdat deze er zelf door een bedrijf een perilex stekker heeft op laten zetten om dit helemaal op 1 groep te krijgen zodat ze er niet meer op konden zetten.

  Volgens deze heeft er wel een 220 volt stekker opgezeten maar is veranderd (ook inwendig van de bank) naar perilex.

  Maar inderdaad het is wel veel aan vermogen denk ja als je uiteindelijk alles aan zou doen.

  Gr Erik

 • een keuken monteur

  hoi erik

  het is geen krachtstroom het gaat om 2x 220 of 3x220 kracht is 380 en dat heeft niemand in huis of je moet het speciaal aan laten leggen

  dan nog een opmerking je zegt de bruin en de blauwe te willen gebruiken

  voor je 220 dat zou ik niet doen vaak wordt de blauwe en de bruine gebruikt voor

  nul draden en de zwarte voor fase 1 en 2 bruin wordt wel gebruikt als het om 3 fasen gaat dus ik zou als ik jou was er maar niet blindelinks van uitgaan kijk goed wat je doet anders is het einde zonnen

  dus van af de voeding eerst kijken waar en hoe ze zijn aangesloten

  groet en succes een keuken monteur

 • Sjaak

  Oh, dus niemand heeft 400V (was 380) in huis? En waar vind je dan 3*230V krachtstroom?

 • Gerrit

  Keukenmonteur geeft zijn visie op de perilex-aansluiting zoals die in keuken wordt aangetroffen. Dat is nogal verwarrend want dat is een uitzondering.

  Omdat de meeste woningen (let wel, dus niet alle woningen) geen 3-fasen hebben en er toch een kooktoestel moet worden gebruikt, is er een uitzondering op het aansluiten van een perilex kontaktdoos.

  (Een andere uitzondering is het gebruik voor de mechanische ventilatiebox)

  Als iemand een 3-fasen aansluiting in zijn woning wil, dan kan dat gewoon. Iedere woning heeft n.l. 3-fasen in de aansluitkast zitten, er wordt er echter maar één van gebruikt. De groepenkast moet dan omgebouwd worden voor 3-fasen en de kWH-meter moet vervangen worden.

  Als Erik zijn zonnebank dus volledig wil gebruiken en hij heeft de kosten voor de ombouw er voor over, dan kan dat gewoon.

 • een keuken monteur

  ja idd je hebt gelijk gerrit zo zie ik het maar als dat toch anders is sorry van mijn kant maar blijf wel bij het feit dat hij niet zo maar uit moet gaan van de bruine draad fase

  bedankt gerrit voor je uitleg

  gr een keuken monteur

 • erik

  Hallo Heren.Ik heb toch maar de proef op de som genomen met alle gevolgen van dien natuurlijk.Heb de kap van de electrische aansluiting verwijderd en het spulletje bekeken.Gezien dat onder de kap de 2 zwarte draden welke zich in de perilex snoer bevinden overgaan onder de kap naar 2 bruine draden.Voorheen schijnt hier een normale stekker op te hebben gezeten.Via een lasdoos en kroonstenen het 1 en ander doorgelust (vanaf stekker aansluiting) dus de 2 zwarte met de bruine en de blauw en aarde met elkaar (alles weer veilig afgesloten natuurlijk) en toen de prik erop.En waarrempel het lijkt te werken.Alles doet het en ook de toerenregeling van een fan werkt oke.Alle apparatuur even bekeken op vermogen en dan kom ik totaal toch wel ruim uit onder de 3000 watt. Ik hou dit toch zelf even als een tijdelijke oplossing want ik ga toch het 1 en ander laten maken zodat er weer de oude perilex stekker op kan.In het voorjaar ga ik verbouwen dus dan wordt er zeker wat pvc pijp en nieuwe draden naar beneden aangelegd.

  gr erik.