Het feit dat het vochtig is, komt waarschijnlijk juist door de verwarming.
De isolatiewaarde van de enkelsteens muur is erg laag en binnen is het warm, waneer de radiator aan staat. De “koude” buitenmuur zorgt voor condensatie van vocht. Dat, in combinatie met een ondergrond van een redelijk poreuze ondergrond (een hooggevulde latex), is een ideale “kweekvijver” voor schimmel.
Een soortgelijk, doch herkenbaar voorbeeld van condensatie, vindt plaats op enkel glas. In een koude periode condenseert vocht ook op enkel glas. Enkel glas heeft namelijk ook geen isolatiewaarde.
Dat het probleem het meest extreem is nabij de verwarming, is dan ook te begrijpen.
Er zijn nogal wat oplossingen te bedenken: van heel eenvoudig, tot zeer ingewikkeld.
De meest complexe oplossing, is te zorgen voor een beter isolatie in de vorm van een spouwmuur of voorzetwand.
Een minder complexe oplossing is te zorgen voor een ondergrond welke absoluut geen vocht vast kan houden, bijvoorbeeld tegels.
Nog eenvoudiger is het gebruik van een synthetische verf (verf op oplosmiddelbasis). Deze zal minder snel vocht vast houden.
Het is ook mogelijk gebruik te maken van een “anti-schimmel” verf. Alabastine heeft zo een verf in het assortiment: badkamer- en keukenverf.
Het is ook mogelijk een vochtvreter te gebruiken. Die moet je echter regelmatig leeg maken en vullen met een absorberend materiaal.
De bestaande schimmel is eventueel te verwijderen met een sodawater oplossing. Mocht dat niet effectief genoeg zijn, kan men nog grijpen naar bleekwater of een schimmelreiniger van HG of Bison.
Wat men vooral niet moet vergeten,wat men ook doet, is te zorgen voor een optimale ventilatie in de ruimte.
Succes,
Peter.